Sajnos nekem is télen ajkaim könnyen szárazzá és repedezetté válhatnak. Mivel az a réteg olaj, amit természetesen termel a test az ajkak bevonására, egyszerűen eltűnik.

 Ennek oka természetesen a hideg, száraz, szeles idő. Fűtés miatt az otthonaikban drasztikusan visszaesik a páratartalom, ami nem csak az ajkakat de az egész testünket is szárítja. A kicserepesedett ajkak tünetei a szárazság, égő érzés, pirosság, duzzanat. De ha nem figyelünk rá oda hamar rendkívül szárazzá válhat és a bőr kifeszülés közben mélyen berepedhet ami igencsak fájdalamas és sok esetben vérzéssel is jár. Sajnos erre ráteszünk még egy lapáttal, ha a már úgyis kiszáradt szánkat nyalogatjuk, gondolván ezzel hidraltálhatjuk kicsit, de pont az ellenkezőjét érjük el vele. A nyálban található enzimek nedvességet szívnak el az ajkakból.

De van megoldás! A megfelelő hidraltálás védelmet nyújthat a kicserepesedés ellen.Az ajakbalzsamok ideiglenes megkönnyebbülést adhatnak. De időben kell elkezdeni a használatukat. Gyakran hallom, a vazelin alapú termékek meggyógyítják a kiszáradt ajkakat, de az igazság az az, hogy csak megállítja a nevedvességvesztést, de nem hatol át a bőrön, hogy regenerálja. A lanolin, méhviasz már egy jobb megoldás és sok ajakápoló termékben megtalálható. És persze szerezettek be otthonra egy párásítót ami nemcsak a bőrötöknek fog jót tenni, de az alvást is kellemesebbé teszi, könnyíti a légzést és nem ébredsz többé fel az éjszaka közepén kiszáradt, irritált torok miatt. És persze ne feledkezzetek meg a napi 2 liter folyadékról sem! :)

Kellemes hidraltált napot! :D

Kitti

« »